WBSO subsidie - dé subsidie voor innovatie

Ontwikkelt u nieuwe producten, processen of programmatuur?
Dan is de WBSO subsidieregeling interessant voor u!

In 2018 bestaat de subsidie uit een bijdrage van 31% over de eerste € 350.000 aan subsidiabele kosten en 14% over het meerdere.
De koppeling met een andere fiscale faciliteit, de Innovatiebox (= gedeeltelijke belastingvrijstelling voor innovatiewinst) maakt de WBSO subsidieregeling relevant voor ieder innovatief bedrijf in Nederland.

 

Wat is de WBSO subsidie?

De WBSO is een al langer bestaande subsidieregeling (sinds 1994) die een deel van de loonkosten én kosten en uitgaven voor innovatieve R&D-activiteiten vergoedt.
De WBSO subsidie ook wel S&O-subsidie genoemd (voorheen Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling (formeel afdrachtvermindering) en wordt gezien als de meest interessante subsidieregeling voor bedrijven.
Het budget voor de WBSO subsidieregeling in 2018 is € € 1.163 miljoen.
 

WBSO, ook voor u?

De WBSO subsidieregeling is een vrijlaagdrempelige subsidieregeling; uw ontwikkeling-, onderzoek- en innovatieactiviteiten komen al snel in aanmerking voor subsidie. Werkzaamheden die onder de WBSO subsidieregeling vallen zijn:
- ontwikkeling van producten, processen of programmatuur,
- technisch wetenschappelijk onderzoek.

 

WBSO subsidie, wat levert het op?

De kosten die in aanmerking komen voor de WBSO-subsidieregeling bestaan uit loonkosten en kosten en uitgaven voor uw R&D-project.
Kosten en uitgaven die in aanmerking kunnen komen zijn bijvoorbeeld:
- Kosten voor het doen van metingen aan of het testen van prototypes,
- Kosten van huur van apparatuur van derden die noodzakelijk zijn voor het WBSO project
- Aanschaf van verbruiksgoederen, materialen en grondstoffen voor het doen van proeven of het maken van proefbatches of prototypes.
Klik hier voor meer voorbeelden van WBSO kosten en uitgaven >

De loonkosten en kosten en uitgaven resulteren opgeteld in een zg. S&O-bedrag.
De subsidie bedraagt in 2018 31% over de eerste € 350.000 aan S&O-bedrag en 14% over het meerdere. Voor jonge ondernemingen (minder dan 5 jaar loonbelastingplichtig) geldt zelfs een startersbonus. Voor deze jonge ondernemingen bedraagt de subsidie 40% over de eerste € 350.000 aan S&O-bedrag en 14% over het meerdere.

Voor IB-ondernemers geldt een ander WBSO regime. Lees meer >
 

WBSO rekenvoorbeeld

Het bedrag dat in aanmerking komt voor de WBSO subsidie is opgebouwd uit loonkosten en kosten en uitgaven:
Loonkosten: Stel, uw bedrijf besteedt in 2018 2.500 uur aan innovatie. Bij een gemiddeld uurtarief van 30 euro zijn de subsidiabele loonkosten dan € 75.000.
Kosten en uitgaven: Stel, voor het uitvoeren van de innovatieve activiteiten maakt uw bedrijf kosten zoals de aanschaf van prototypes en onderzoeksapparatuur ter grootte van  € 50.000.

Het totale bedrag dat in aanmerking komt voor de WBSO subsidie is dan € 75.000 aan loonkosten + € 50.000 aan overige kosten en uitgaven = € 125.000
Als gevestigde onderneming ontvangt u dan € 38.750 subsidie (31% van € 125.000). Als jonge onderneming ontvangt u zelfs 40%, dus € 50.000 subsidie.

Let op: U kunt er ook voor kiezen geen kosten en uitgaven op te voeren, maar te kiezen voor de zg. forfaitaire methode. Het S&O-uurloon wordt dan verhoogd met € 10 voor de eerste 1.800 uur en € 4 voor het meerdere.
Klik hier voor meer WBSO rekenvoorbeelden >

WBSO-subsidieregeling extra interessant
Sinds 2008 kan er met een WBSO-beschikking toegang worden verkregen tot de Innovatiebox faciliteit. Laatstgenoemde faciliteit is in 2010 fors verruimd. Bij gebruikmaking van de Innovatiebox kan de winst die voorkomt uit WBSO projecten afgerekend worden tegen een verlaagd belastingtarief van slechts 5% (i.p.v. 25%).
     
    


Meer weten of de WBSO subsidie?

Neem contact op met één van onze WBSO-specialisten: 055-5 785 433 of maak een vrijblijvende afspraak op info@pienter.nl
Op onze site www.wbso-subsidies.nl vindt u meer gedetailleerdere, praktische informatie over de WBSO subsidieregeling. Op onze site www.innovatiebox.com vindt uitgebreide informatie over de Innovatiebox faciliteit.
Hezelburcht Pienter B.V.
T
(055) 578 54 33
E info@pienter.nl
E info@hezelburcht.com
W www.hezelburcht.com
Bezoekadres
Koninginnelaan 12
Apeldoorn
Postadres
Postbus 31126
6503 CC Nijmegen
 
Alle rechten voorbehouden © 2018
Terug naar boven
Hezelburcht Pienter B.V. Subsidies voor bedrijven Waarom Hezelburcht Pienter ? Contact Ruim 25 jaar ervaring Waarom subsidie? Subsidienieuws Bedrijfsgegevens Pienter Subsidie elektrische auto's * Innovatiebox / Octrooibox * Subsidie voor software Bezwaar & Beroep English * Subsidieregeling Praktijkleren * WBSO subsidie * Innovatiefonds MKB+ OP-Zuid Innovatiekrediet Eurostars * Subsidie Milieu * Subsidie Energie * SDE+ subsidie Routebeschrijving * MIT subsidieregeling * Verwijderen asbestdaken Over Hezelburcht Pienter B.V. * Subsidievouchers Energievoucher Gelderland Innovatievoucher Gelderland Voucher Agrofood Gelderland * ISDE 2017 * MIT zuid 2016 * Duurzame inzetbaarheid